0 552 824 16 16
 İletişim          Popüler Ürünler

YEMEK ODASI İÇİN KULLANIŞLI VE TARZ SANDALYELER

inegöl Mobilya 16
YEMEK ODASI İÇİN KULLANIŞLI VE TARZ SANDALYELER
Yemek odası için sandalye seçimi için çoğu zaman yeteri kadar ilgi gösterilmez. İlk defa ev kuranlar ya da eşyalarını yenileyenler özellikle mobilyalarını seçerken takım olmasına ve modelin estetik açıdan yeterliliğine bakarlar. Bu bakış açısında, sandalye modelleri yemek odasına ya da salon takımına tabi olmak durumunda kalır.
Genel olarak uygulananın aksine hem yemek odası hem mutfak sandalyeleri gün içinde sadece görünümlerine bakılarak alınmayacak kadar uzun süre kullanılan ev eşyaları olduklarından seçilirken özenli olunmalıdır.

YEMEK ODASI SANDALYELERİ SEÇİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Yemek odası sandalyeleri seçilirken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Genelleme yapıldığında, aranan nitelikler sandalye modellerinin kullanımı ve görünümüyle alakalıdır. Yemek odası ve mutfak sandalyeleri seçilirken aşağıdaki unsurları göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.

Rahatlık

Rahatlık, mobilya seçimlerinde en önemli unsurlardandır. İnsanların kendilerini en rahat ve güvende hissetmek istedikleri yer olan evlerinde, en temel ihtiyaçlarından yemek yeme esnasında huzurlu hissetmek olmazsa olmazdır. Kalabalık ve mutlu sofralarda aile ya da arkadaşlarla daha uzun zaman geçirmek için konforlu yemek odası ve mutfak sandalyeleri seçilmelidir.

Dayanıklılık

Dayanıklılık, sandalye modellerinde gerek maddiyat gerekse sağlık açısından dikkatten kaçmamalıdır. Yemek yerken ya da önemli konuşmalarda masanın etrafında toplanılır ve çoğu zaman uzun vakitler harcanır. Dolayısıyla oturup kalkma oranı artar ve bu da zamanla sandalyelerin deforme olmasına neden olur. Çocuklu ortamlarda sandalye üzerindeki hareketlilik de hesaba katılırsa dayanıklılığın önemi daha net anlaşılır.
Sağlam olmayan bir sandalye kısa sürede kullanılmaz hale gelecektir ve yeni bir sandalye ihtiyacıyla maddi külfet oluşturacaktır. Uzun ömürlü ve hesaplı bir alışveriş yapmak isteniyorsa sandalye modelleri arasından dayanıklı olanlar seçilmelidir.

Estetik Görünüm

Estetik görünüm ihtiyaç karşılamaktan hemen sonra gelen öncelik olarak sayılabilir. Evde ya da iş yerlerinde rahat olmak kadar göz doygunluğunu da önemseyenler baktıkça mutlu olacakları, yemek yerken iştahlarının açılacağı mutfak sandalyeleri seçerler. Alışveriş sonrası ürünün severek kullanılması daha çok özen gösterileceğinden maddi, kullanırken mutlu olunacağından da manevi fayda sağlayacaktır.

Doğru Kumaş Seçimi

Doğru kumaş seçimi özellikle kadınların son zamanlara dikkat ettikleri unsurlardandır. Sadece sandalye modellerinde değil, oturma gruba ve salon takımı seçilirken de bu kriter aranmalıdır. Doğru kumaşın özellikleri şunlardır:
  • Alerjiye sebep olabilecek unsurlara karşı test edilmiş olması
  • Kolay temizlenebilir olması
  • Lekelere karşı dayanıklı olması
  • Kolay aşınmayacak sağlam yapıda olması
  • Mümkünse su geçirmemesi
  • Tüy dökülmesi gibi kumaş yapısında oluşacak bozulmalara karşı dayanıklı olması
  • Dikiş kısımlarından sökülme yapmayacak sıkı dokulu olması
Yukarıda sıralanan temel gereksinimler sağlandıktan sonra zevke göre arayışlara girilmelidir. Aksi halde tercih edilen sandalyeler kısa ömürlü olacaktır.

İnsan Anatomisine Uygunluk

Huzurlu bir zihin için sağlıklı ve rahat bir beden gereklidir. Koltuk, sandalye, masa gibi uzun süre vücut postürüne şekil veren eşyalar seçilirken fiziksel yapıya uygunluk sorgulanmalıdır. İnsan anatomisi kıvrımlı bir omurga yapısına sahiptir ve özellikle bel bölgesindeki kıvrımın desteklenmesi yemek yerken rahat hissetmek için mutfak sandalyeleri seçilirken göz önünde bulundurulmalıdır.

Yükseklik

Sandalye modellerinde yükseklik hem konfor hem de omurga sağlığı için belli standartlara uygun ayarlanmalıdır. Mobilya tasarımcıları moda akımlarına uygun tarz sandalyeler üretmek için bu yüksekliği göz ardı edebiliyorlar.
Standart bir yemek masası, ortalama 75 cm yükseklikte üretilir. Standartlara uygun yemek sandalyelerinin oturma yüksekliği ise 45 cm olmalıdır. Bu ölçüler farklı tarz sandalye modellerinde farklılık gösterebilir. Sabit oran ise masa yüksekliği ile sandalye oturma yüksekliği arasında 25 ila 30 cm arasında fark olmasıdır.

Bütünün Uyumu

Yemek odasında kullanılacak sandalye modelleri genellikle salon takımlarıyla birlikte üretilir ve takım olarak satın alınır. Odaya ya da takıma sonradan eklenecek sandalyelerde ise aşağıdakilere dikkat edilmelidir:
  • Kullanılan ahşap malzemenin aynı renk olmalıdır.
  • Birlikte kullanılacak eşyalar aynı tarz ve akımda kullanılmalıdır. Örneğin, spor model koltuk takımıyla avangart sandalyeler uyum sağlamayacaklardır.
  • Tekstil ürünü kaplamalarda aynı kumaş türü ve uygun renkler tercih edilmelidir.
Modayla ilgili ayrıntılara bakıldığında bütünün uyumunu sağlayacakların listesi daha da uzayacaktır. Dolayısıyla daha ayrıntı bir analiz ve planlama gerekli olacaktır. Kullanılan düğmeler, dikiş tarzları, taşlar ve aplikler, diğer parçalarla uyum içerisinde olup abartılı olmamaları için kontrollü tasarlanmalıdır.

Kolay Temizlenebilirlik

Yemek odası sandalyeleri, ev mobilyalarının en sık kullanılanlarındandır. Yemek yerken dökülen yiyecek ve içecekler dolayısıyla kir ve lekelenmelerle oldukça sık karşılaşılır. Uzun ömürlü bir kullanım için kolay temizlenebilir sandalye modelleri tercih edilmelidir.
Temizleme kolaylığı sadece kumaş yapısında değil modelde de aranmalıdır. Oymalı ahşap mobilyalar, düğme detaylı sandalye döşemeleri, kapitone dikiş modelleri de girintili çıkıntılı olduklarından temizleme için ekstra efor gerektirirler. Yemek odası sandalyeleri kadar mutfak sandalyelerini seçerken de temizlenebilirlik değerlendirilmelidir. Aktif olarak mutfakta yemek yenmese de hazırlık aşamasındaki kazalar ve aksilikler dolayısıyla sıklıkla kirlenen mutfak sandalyeleri seçilirken de aynı hassasiyet gösterilmelidir.

ERGONOMİK SANDALYE NASIL OLMALIDIR?

Ergonomik, Yunancadaki “ergon” kelimesinden türetilmiştir. Türkçede ise yarar, kullanımı rahat anlamında kullanır. Birden fazla alanda fayda sağlayan özelliklere sahip sandalyeler de ergonomik olarak nitelendirilirler. Ergonomik sandalyeler:
  • İskelet sistemini desteklerler.
  • Oturma alanlarının sertlik derecesi makul seviyede olur.
  • Otururken yanlardan duruşu destekleyecek kol desteklerini sağlarlar.
  • Sırt dayama kısmında, baş ve boyun hareketlerini engellemeyecek yükseklikte olurlar.
Bu kriterler çok uzun süre kullanılan ve aynı pozisyonda kalmak durumunda kalınan sandalyeler için yetersiz olabilir. Özel durumlarda daha fazla niteliğe ihtiyaç duyulacaktır.

MUTFAK SANDALYELERİ NE RENK OLMALIDIR?

Mutfak sandalyeleri seçilirken renklerine kesinlikle dikkatlice karar verilmelidir. Uyumsuz renk seçimi, mutfağı daha dar ve sönük gösterebilir. Mutfakta kullanılan renkler psikolojik olarak iştaha da etki edebilir. Renk seçimi yaparken bazı detayları göz ardı etmemek daha keyifli yemek masaları yaşatacaktır.
Geniş ve ferah mutfaklarda sarı, turuncu, kımızı ve tonlarından oluşan sıcak renkler kullanılmalıdır. Ortam dar ve kısıtlı ise açık renkler ve pastel tonların kullanıldığı minimalist sandalye modelleri tercih edilerek daha ferah bir yaşam alanı hazırlanmalıdır.